Leuke dingen om in een sensorisch speelbak te doen

Misschien heb je er wel eens van gehoord; een sensorische speelbak. Dit is meestal een houtenbak waar je van alles in kan doen om de…

by 

Misschien heb je er wel eens van gehoord; een sensorische speelbak. Dit is meestal een houtenbak waar je van alles in kan doen om de motoriek van kinderen te stimuleren en ontwikkelen. Kinderen leren met hun handjes te ontdekken, waardoor hun zintuigen geprikkeld worden. Wij hebben thuis ook een sensorische speelbak. Deze zit vol met magnetisch speelzand en er wordt zeker een paar keer per week mee gespeeld. Ik kan het daarom zeker aanraden! Maar naast speelzand kun je er nog veel in de speelbak doen. Hier komt een lijstje met leuke ideeën!

1. Magnetisch speelzand

Eén van de favoriete bezigheden van mijn kinderen is het spelen met kinect sand, oftewel magnetisch speelzand. Dit zit dus ook in onze speelbak. Ik heb er kleine zandbak vormpjes bij gekocht, waarmee ze lekker kunnen bouwen. Ook zitten er steentjes, schelpjes en kleine diertjes in. Maar toch merk ik dat het spelen met auto’s het leukste is. Lekker graven met graafmachines en ondertussen een heel rollenspel opvoeren. Het is zo leuk om dit te zien!

2. Zandbakzand

Gewoon zandbakzand kun je ook prima in een sensorische speelbak doen. Ik heb eens ergens gelezen dat je maïzena door het zandbakzand heen kan doen, om ervoor te zorgen dat het wat meer “bind”. Hierdoor kan jouw kindje gemakkelijker bouwen met het zand.

Daarnaast zou je ook een leuk spelletje kunnen doen en ergens in het zand een schatkistje kunnen verstoppen. Een leuke bezigheid waar jouw kindje veel plezier uit zal halen. Doe er bijvoorbeeld een muntje in of een bijzonder steentje.

3. Schelpjes

Heb je tijdens de vakantie schelpen gevonden, dan kun je deze ook in de speelbak doen. Het is erg leuk om hier mee te spelen, ze te combineren met magnetisch zand of zandbakzand en eventueel zou je ze ook kunnen versieren. Heb je geen schelpen? Bij winkels als de Action zijn veel zakjes met schelpen verkrijgbaar.

4. Dingetjes uit de natuur

Ga je vaak de natuur in met jouw kindje, dan kom je waarschijnlijk van alles tegen dat je in een sensorische speelbak kan doen. Denk aan eikeltjes, dennenappels, steentjes, kastanjes, etc. Maak een klein bos van de houten speelbak door er ook een paar bosdieren aan toe te voegen.

5. Gekleurde rijst

Rijst kun je in alle kleuren verven. Doe wat rijst in een plastic zakje en voeg er een beetje olie aan toe. Even mengen, in laten trekken en de rijst is gekleurd! Superleuk om het vervolgens in de sensorische speelbak te doen.

6. Pasta

Naast rijst kun je ook erg leuk spelen met pasta. Er zijn verschillende soorten pasta te koop. Macaroni is erg leuk om bijvoorbeeld met auto’s door heen te rijden, maar er bestaat ook wat grotere pasta waar je een touwtje doorheen zou kunnen rijgen. Dit is erg goed voor de fijne motoriek.

7. Boerderij

Stro of hooi is perfect om mee te spelen in een speelbak. Het is zo leuk om er een mini boerderij van te maken of een “hokje” voor knaagdiertjes door er wat kleine speelgoed dieren aan toe te voegen.

8. Decoratie zand

Wil je een echte bouwplaats van je sensorische speelbak maken, haal dan decoratie zand in huis. Ik kwam dit tegen bij de Action en dit is zo leuk om mee te spelen! Doe een paar graafmachines in de houten speelbak en je hebt urenlang speelplezier!

9. Strijkkralen of anderen kralen

Kralen en strijkkralen zijn erg leuk om mee te spelen, maar ze kunnen alle kanten oprollen. In een speelbak wordt de kans veel kleuren. Daarnaast zijn de verschillende kleuren natuurlijk ook erg leuk en kun je je kindje leren om er een ketting of armbandje van te maken. En dit is ook weer goed voor de ontwikkeling!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *