Leerzaam uitje: Bezoek een volkstuintje

Er zijn bij ons in de buurt meerdere volkstuintjes te vinden. Vroeger heeft mijn opa zo’n leuk volkstuintje gehad. Hier verbouwde hij fruit, groente, pompoenen,…

by 

Er zijn bij ons in de buurt meerdere volkstuintjes te vinden. Vroeger heeft mijn opa zo’n leuk volkstuintje gehad. Hier verbouwde hij fruit, groente, pompoenen, kalebassen en groeide er prachtige bloemen. Het was een hele fijne plek, waar ik graag een kijkje nam. Samen namen we vaak een bos mooie bloemen mee voor oma. En in het najaar kregen wij twee fietstassen vol met kalebassen om te verkopen. Dit leuke sierfruit was erg populair, waardoor we hier toch wel aardig wat aan verdiende. Dit was natuurlijk een perfecte manier om “winkeltje” te spelen.

Inmiddels leeft mijn opa niet meer, maar toch blijf ik het altijd erg leuk vinden om naar volkstuintjes te gaan. Ik weet dat dit stukjes grond is dat verhuurd wordt en dat de huurders het niet altijd waarderen als je “hun tuintje” in loopt, maar meestal is het volkstuintje voorzien van een “hoofdpad” om zo bij jouw eigen tuintje te kunnen komen. Samen met mijn kinderen loop ik regelmatig even over dit hoofdpad. Op deze manier kun je in de tuintjes kijken en wordt je omringt door allerlei insecten.

Ik vind het erg belangrijk dat kinderen veel weten over de natuur. Dat ze verschillende soorten insecten en vogels kunnen onderscheiden, dat ze veel weten over waar, hoe en wanneer bepaalde groente- en fruitsoorten en dat ze veel verschillende plantensoorten kunnen benoemen. Het is dan ook een heel leerzaam uitje voor jonge kinderen. Het is zo leuk om samen met je kinderen langs de tuintjes te lopen en opzoek te gaan naar herkenbare of onbekende dingen. Aardbeien, maïs, bessen, rabarber, boontjes en ga zo maar door. Daarnaast een tuin ook ieder seizoen anders. Zo heb je in het voorjaar veel mooie bloemen, in de zomer veel fruit en komen nu de zonnebloemen en aardappelen uit de grond.

Ondertussen kom je vaak mooie vlinders, libellen en lieveheersbeestjes tegen. Maar ook kevertjes, spinnetjes of sprinkhanen lopen er rond. Kinderen zijn ook hier heel nieuwsgierig na.

Het is zo leuk om samen op ontdekkingstocht te gaan. Wij zien het dan ook echt als een avontuurtje. En mocht er toevallig wel iemand zijn die in zijn of haar tuintje aan het werk is, dan wordt er vaak wel even een praatje gemaakt. De mensen die een volkstuintje hebben zijn vaak gepassioneerd en willen kinderen vaak hun tuintje laten zien of zelfs proeven. En ook kinderen vinden dit weer geweldig. Het is heel leuk wanneer iemand anders iets over de tuin / natuur verteld. En misschien mogen ze zelfs een beetje helpen.

Let er alleen wel op dat je “te gast” bent en je dus niets mag meenemen of vernielen. Kinderen kunnen soms erg enthousiast ergens naar toe rennen, maar maak van tevoren duidelijk dat dit niet de bedoeling is. Zo voorkom je ergernis bij de huurders en wordt het hoe dan ook een heel leuk uitje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *