Fijne dingen om vlak voor het slapen te gaan doen

Na een lange, drukke dag is het fijn om na het avondeten nog even te ontspannen. Kinderen kunnen na het eten nog best even druk…

by 

Na een lange, drukke dag is het fijn om na het avondeten nog even te ontspannen. Kinderen kunnen na het eten nog best even druk worden en dan is het juist zo goed om nog even rustig aan te gaan doen. Lekker even samen zijn en de dag op een gezellige manier af te sluiten, zodat ze vervolgens ontspannen kunnen slapen. Maar wat zijn leuke dingen om te doen vlak voordat je kinderen gaan slapen? En welke fijne dingen kosten niet veel moeite en dragen bij aan een goede nachtrust? Ik heb een paar fijne ideeën onder elkaar gezet.

Een boek lezen

Het luisteren naar een verhaal is heel fijn en werkt ontspannend. Laat jouw kind(eren) zelf een boek kiezen, zodat ze ook aandacht zullen gaan luisteren naar het verhaal. Het is heel gezellig om dit samen op de bank of op bed te doen. Het draagt namelijk niet alleen bij aan een goede nachtrust, maar ook aan hun taalontwikkeling en jullie band.

Een kleine wandeling

Het is erg fijn om tijdens het voorjaar, de zomer en na de zomer een wandeling te maken voor het slapengaan. Het is dan nog erg lekker buiten en het maakt je hoofd leeg. De frisse geur, de fijne geluiden en een goed moment om nog even te kletsen.

Televisie kijken

De één vindt dit geen goed idee en de ander juist wel. Ik behoor tot de tweede groep, maar dan wel een televisieprogramma wat rustig is. Zo ben ik fan van Dikke Dik of Tiktak. Mijn kinderen vinden het leuk dat ze nog even televisie mogen kijken en ondertussen worden ze helemaal ontspannen.

Iets creatiefs doen

Mijn dochter vindt het erg leuk om te tekenen. Dit doet ze heel graag op scmhool, maar ook thuis. Het liefst wil ze thuis met mij samen tekenen. Overdag kom ik hier niet altijd aan toe, maar vlak voor het slapengaan is het een hele fijne, rustgevende activiteit voor kinderen. Naast tekenen zou je ook kunnen verven of kleien.

Een klein spelletje

Het doen van een groot gezelschapsspel is misschien niet helemaal handig voor het slapengaan, maar een klein spelletje is wel erg leuk. Denk aan Yahtzee, een zoekboek of memory.

Zelf spelen

Het is best fijn om vlak voor het slapen gaan nog even zelf te spelen. Natuurlijk niet met het drukste speelgoed dat ze hebben, maar een beetje bouwen, met poppen of met kleine auto’s spelen is erg rustgevend.

Muziek

Vind jouw kind het lastig om ontspannen te worden en in slaap te vallen, dan is het misschien een idee om hem of haar muziek te laten luisteren. Slaapliedjes werken perfect bij baby’s en waarom zouden jonge kinderen hier niet baat bij hebben? Vinden ze natuur geluiden fijner om naar te luisteren, dan kun je hier ook van alles van vinden via YouTube.

Sterrenkijken

Is jouw kind al wat ouder of zitten we midden in de wintermaanden, dan is het leuk om nog even samen sterren te gaan kijken. Dit kan buiten, tijdens een wandeling, maar ook vanuit het raam. Zoek de bekende sterrenbeelden op en wellicht kunnen jullie er allebei nog wat van leren.

In bad of onder de douche

Tenslotte is het heel fijn om vlak voor het slapen gaan nog even onder de douche of in bad te gaan. Van een warme douche word je vaak wat slaperig en door het water kom je helemaal tot rust. Een perfecte afsluiter van de dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *