De kerstperiode is zo’n gezellige tijd! Ik kan er altijd heel erg van genieten. Misschien nog wel meer dan op de Kerstdagen zelf. Het is zo fijn om samen de kerstboom te versieren, één voor één de leuke kersthangertjes op te hangen en de rest van de woonkamer ook gezellig te maken met allerlei mooie kerstdecoratie. Zelfs de tuin is dit jaar niet achtergebleven, want ook hier hangen gezellige kerstlampjes. Iedere dag gaan de lampjes rond 3 uur aan en iedere keer word ik weer blij als er weer van die kleine twinkellichtjes inde bomen en de pergola verschijnen.
Maar ook het bakken van lekkere dingen doe ik graag vlak voor de kerstdagen. Koekjes, cake, chocolaatjes, broodjes. Oh, wat is dat toch leuk om te doen! Helemaal samen met kinderen. We bakken regelmatig lekkere koekjes, maar dit keer besloten we het toch een beetje anders te gaan doen. Gisteravond lazen we namelijk een boekje over een Koekemannetje en toen kwamen we op het idee om zelf een eigen koekemannetje te gaan maken. Zo gezegd, zo gedaan! We laten jullie graag zien hoe we het gemaakt hebben en hoe ons XL koekemannetje er uiteindelijk uit zag.
Benodigdheden voor het XL Koekemannetje
Voor het maken van je eigen XL koekemannetje heb je het volgende nodig. Eventueel kun je ook kant-en-klare koekjesmix kopen bij de supermarkt.
- 125 gr roomboterop kamertemperatuur
- 1 eidooier
- zout
- 200 gr bloem
- 100 gr witte basterdsuiker
Ben je dol op Nutella, dan zou ik ook deze lekkere Nutella kerstkoekjes een keertje gaan maken. Mmmm!!
Zo maak je je eigen XL Koekemannetje
Stap 1: Doe de zachte boter, 1 eidooier, snufje zout, bloem en de basterdsuiker in een kom. Meng dit allemaal goed door elkaar met een mixer of met je handen. Voeg er vervolgens een beetje water bij, zodat je het deeg nog wat gemakkelijke met je handen kunt kneden.
Stap 2: Doe het deeg in wat huishoudfolie en leg het ongeveer een half uurtje in de koelkast.
Stap 3: Verwarm ondertussen de oven voor op 175 graden. Het deeg kun je nu weer uit de koelkast halen en deze rol je uit. Om een mooi koekemannetje te krijgen, kun je ‘m met een mesje uitsnijden. Ons deeg wat een beetje aan de droge kant, waardoor ik het niet zo goed kon rollen. Daarom besloot ik het koekemannetje zelf te vormen met mijn handen. Het voordeel hiervan is dat je al het deeg gemakkelijk kunt gebruiken.
Stap 4: Zodra het koekemannetje de juiste vorm heeft, kun je ‘m in de oven doen. Bak het koekemannetje ongeveer 15 minuten. Haal ‘m eruit en laat hem afkoelen. Je zult zien dat het koek steeds harder zal worden.
Stap 5: Voor het decoreren hebben wij gebruik gemaakt van glazuur, sprinkels en Smarties. Het glazuur maak je heel gemakkelijk zelf door een flinke hoeveelheid poedersuiker te mengen met een beetje water. Let er wel op dat het koekemannetje helemaal afgekoeld moet zijn wanneer je het glazuur aan gaat brengen. Anders druipt het gemakkelijk van de koek af. De Smarties hebben we bevestigd door het glazuur te gebruiken als “lijm”.
Leuk is hij geworden hè! En het is zo leuk om te maken. Echt een grote aanrader om samen in de kerstvakantie te gaan maken. Serveer het tijdens de kerst, zodat iedereen een stuk kan proeven.
Bekijk ook deze simpele Mikado chocolade stokjes met sprinkels!