Dit is waarom een houten speelbak zo leuk is!

Houten speelbakken zijn al een lange tijd erg populair. Kinderen vinden het geweldig om zelf te ontdekken en hun zintuigen te laten prikken en in…

by 

Houten speelbakken zijn al een lange tijd erg populair. Kinderen vinden het geweldig om zelf te ontdekken en hun zintuigen te laten prikken en in een speelbak kun je natuurlijk van alles doen om jouw kindje urenlang mee te vermaken. Wij hebben er al heel erg veel leuke dingen in gedaan en nog steeds raken we er niet op uitgekeken. Maar naast dat een speelbak super leuk is om mee te spelen, is het ook nog eens erg goed voor de ontwikkeling. Het spelen met een houten speelbak valt namelijk onder het zogenaamde “Open-ended speelgoed”. Dit houdt in dat er geen einde aan het spelen met het speelgoed zit en dat het kind zelf kan ontdekken hoe hij of zij er mee gaat spelen. Dit stimuleert de creativiteit, waardoor ze ook minder snel uitgekeken zijn op het speelgoed. Daarnaast merk ik dat mijn kinderen het erg leuk vinden om alleen met de speelbak te spelen, maar ook graag samen iets maken. Hierdoor leren ze niet alleen om zelfstandig te spelen, maar ook samen. Kortom, wij raden een speelbak zeker aan.

Maar wat kun je er nou eigenlijk allemaal mee? Ik zal een paar leuke ideeën onder elkaar zetten.

Wat kun je in een houten speelbak doen

Een houten speelbak is eigenlijk bedacht om er speelzand in te doen, zodat kinderen binnen met zand kunnen spelen. Je zou hiervoor gewoon zandbak zand kunnen gebruiken, maar je kunt ook kiezen voor magisch zand / magnetisch zand. Dit is verkrijgbaar in verschillende kleuren en zelfs geuren. Lekker voelen met de handjes, bouwen, zandtaartjes maken en hun eigen creativiteit te loop laten. Maar naast zand kun je natuurlijk nog veel meer leuke dingen in een speelbak doen. Ik heb een aantal van onze favorieten onder elkaar gezet.

Speelzand of magnetisch zand

Zoals ik al vertelde vinden wij het erg leuk om met speelzand te spelen. Je kan er verschillende vormpjes in doen om zo je eigen kasteeltjes, taartjes of berglandschap mee te maken. Het zand uit een zandbak is vaak wat zacht, waardoor het niet zo gemakkelijk plakt. Magnetisch zand is er wel erg geschikt voor. Eventueel zou je ook wat auto’s of graafmachines toe kunnen voegen om er een werkplaats of autobaan van te maken.

Extra tip: Verstop een schatkist (klein doosje met iets kleins als een steentje erin) en laat jouw schatzoekertje de schat opgraven.

Speelrijst

Iets dat ook erg populair bij ons thuis is is speelrijst. Ik dacht eerst dat het niet zo veel aan zou zijn om met de droge rijst te spelen, maar het tegendeel is waar! Kinderen vinden het heerlijk om met hun handen door de speelrijst heen te gaan en het lekker uit te spreiden. Maar het is ook fantastisch om de rijst in verschillende bakjes te scheppen. Het maakt ook zo’n grappig geluid als het in de speelbak valt.

Het speelrijst dat wij hebben is afkomstig van Kiddeaus en heeft verschillende kleuren, waardoor het natuurlijk al een feestje is om naar te kijken. Maar dat is niet het enige dat deze speelrijst zo leuk maakt, want als je goed kijkt zitten er allemaal kleine verrassingen in. Wij hebben gekozen voor de “Candy mix”. Hierin vind je allerlei kleine snoepje. Super schattig! Het zoeken naar de snoepjes is een geweldige bezigheid en vervolgens hebben mijn kinderen er een soort van “winkeltje” mee gespeeld en hebben ze samen een gezellig theekransje gemaakt van de lekkere snoepjes. Het is zo lief om ze samen op deze manier te zien spelen, waardoor je als ouder even de handen vrij hebt en toe kan kijken hoe ze zich vermaken.

Naast deze mix zijn nog een aantal andere verschillende thema’s als “Bos mix”, “Regenboog mix” en “Oceaan mix”. Om het af te maken zou je er ook houten diertjes, bakjes of een beukenhouten schepje in kunnen doen. Maar heb je dit niet in huis, dan zijn er vast andere bakjes of lepels in de keuken te vinden.

Macaroni

Net als rijst is het spelen met pasta als macaroni ook erg leuk. Ook hier kun je lekker met je handen door heen gaan om er een ketting van maken. Rijg er een touwtje doorheen en jouw kindje krijgt ook gelijk de fijne motoriek goed in de vingers.

Hooi of stroo

Heb je een huisdier dat kun je ook een beetje hooi of stroo in de speelbak doen. Zet er ook een paar diertjes in, zodat het lijkt op een boerderij. Kipjes, koeien, paardjes, een klein huisje of misschien ook wel een tractor en jouw kindje vermaakt zich hoe dan ook een hele tijd.

Strijkkralen

Mijn kinderen vinden het erg leuk om met strijkkralen te spelen. De verschillende kleurtjes zijn prachtig om te zien en het is dan ook een feestje om met zo veel kleuren tegelijk te spelen. Ze zouden er een ketting of armbandje kunnen maken of al leren om ze op van die strijkkralen bordjes te zetten.

Dingen uit de natuur

Ieder seizoen is er wel iets uit de natuur te halen om in de houten speelbak te doen. Denk aan dennenappels, eikeltjes, bladeren, kastanjes, maar ook schelpjes en stenen. Ga eerst de natuur in en laat jouw kinderen leuke vondsten meenemen voor in hun speelbak. Je kan het vervolgens aanvullen met bakjes, schepjes of klein speelgoed.


Deze leuke houten speelbak met de speelrijst en het houten schepje hebben wij besteld bij Kideaus.nl. het is de Houten speelbak compleet en bevat één zakje speelrijst in de kleur “Candy mix”. Het is een prachtige houten speelbak met deksel, waardoor je hem gemakkelijk op kan bergen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *