Wat kun je doen tegen een afgeplat hoofdje

Tijdens de geboorte van mijn dochtertje bleek, na een paar dagen, dat haar sleutelbeentje gebroken was. Het viel ons op dat ze haar hoofdje naar…

by 

Tijdens de geboorte van mijn dochtertje bleek, na een paar dagen, dat haar sleutelbeentje gebroken was. Het viel ons op dat ze haar hoofdje naar de kant van het gebroken sleutelbeentje draaide (waarschijnlijk omdat de pijn hierdoor verlicht werd) en vond ze het niet fijn om haar armpje omhoog te tillen. Gelukkig zou het sleutelbeentje vanzelf moeten herstellen en nu we het wisten dat ze dit had, konden wij hier ook extra aandacht aanbesteden door haar armpje en schouder te ontlasten. Het gevolg hiervan was alleen wel dat er een afplatting van haar hoofdje ontstond. Vooral aan de zijkant van haar hoofdje begon dit op te vallen. We schaften een hoofdkussentje aan dat speciaal tegen afgeplatte babyhoofdjes is en probeerde haar zo veel mogelijk niet op haar hoofdje te laten steunen. Echter moest ons dochtertje natuurlijk wel slapen en kwam er druk op haar hoofd.

Doordat haar zijkant van haar babyhoofd al wat afgeplat was, werd het alleen maar moeilijker om haar naar de andere kant van haar hoofd te draaien. Als ouder maak je je toch wel zorgen en ga je op internet op zoek naar oplossingen tegen een plat achterhoofd bij een baby. En ja, dan kun je ook in paniek raken. Op verschillende websites las is dat het bijna niet meer te herstellen is. Helemaal niet als een kind al 1 jaar oud is. Oh man, wat maakte ik mij zorgen. Iedere dag voelde ik mij schuldig. Waarom was het zo ver gekomen?

Een plat achterhoofd herstellen

Het was tijd om een fysiotherapeut in te schakelen. Iedere week kwam ze even kijken, ging ze een paar oefeningen doen en na een paar weken deed ze een meting. Mijn dochter kreeg een nat bandje om haar hoofd, deze moest vervolgens uitharden en zo kon de fysiotherapeut zien hoe groot de afplatting was. Leuk zo’n meting, maar inmiddels kon ik al van een afstandje zien hoe plat het achterhoofdje was geworden. De bezoekjes van de fysiotherapeut gaven mij geen fijn gevoel. Ik probeerde mij toch zo veel mogelijk aan de oefeningen te houden (de baby laten rollen en op de buik laten liggen), maar het herstellen van de zijkant van het hoofd ging mij veel te langzaam. Vooral omdat ik gelezen had dat het na een jaar bijna niet meer te herstellen is.

Om mij heen begon ik steeds meer kinderen met afgeplatte hoofdjes te zien. Het stelde mij een beetje gerust dat mijn dochter een meisje is en dat haar haar er waarschijnlijk over gaat vallen. Maar toch maakte ik mij nog steeds iedere dag zorgen. Ze kon goed op haar buik liggen, we deden ons uiterste best om haar hoofdje niet te belasten, maar toch werd het voor mijn gevoel niet beter.

Nieuwe onderzoeken

Op een gegeven moment sprak ik een kennis van me (gespecialiseerd in baby’s en kinderen). Ik vertelde haar het verhaal en al snel stelde ze me gerust. Het klopte dat de zijkant van een babyhoofd na een jaar nog weinig hersteld, maar het achterhoofd vormt zich nog tot de leeftijd van 7 jaar. Er waren nieuwe onderzoeken gedaan en daaruit was gebleken dat kinderen een paar jaar geleden nog een helmpje moesten dragen tegen een plat hoofdje, maar dat dit niet meer nodig was. Tijdens het dragen van het helmpje ging het herstellen in het begin wel sneller, maar uiteindelijk was het resultaat vrijwel hetzelfde. Van binnen maakte ik een sprongetje. Want zou het echt nog gaan herstellen?

Het resultaat

Inmiddels is mijn dochter nu 3,5 jaar en je ziet eigenlijk niets meer van de afplatting. Als je heel goed van af bovenaf kijkt dan zie je dat het hoofdje nog een klein beetje platter aan de zijkant is, maar als je het niet weet zie je het echt niet.

Ik vind het heel belangrijk dat ik deze informatie deel, aangezien ik mij destijds zo schuldig voelde. Ik speurde heel het internet af en iedere dag hoopte ik dat het zou herstellen. Natuurlijk is het wel belangrijk dat je de afplatting zo veel mogelijk voorkomt of tegenhoudt, maar geloof mij, het kan echt nog herstellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *