Tips als je kind niet graag naar school wilt

Het nieuwe schooljaar is weer begonnen. Vorig schooljaar heeft Nora even kunnen wennen op de basisschool in een instroomgroep. De eerste weken vond ze het…

by 

Het nieuwe schooljaar is weer begonnen. Vorig schooljaar heeft Nora even kunnen wennen op de basisschool in een instroomgroep. De eerste weken vond ze het erg leuk. Ze ging nu naar de “grote school” en alles was nieuw. Maar na een paar weken begon ze het steeds moeilijker te krijgen. Ze hield zich groot, maar aan alles voelde ik dat ze het niet fijn vond om achter gelaten te worden. Al snel kon ze het niet meer opbrengen en kwamen de tranen. Het was verschrikkelijk om haar zo verdrietig te zien. Nora is een heel lief en vrolijk meisje en om haar zo achter te laten deed mij erg veel pijn. Als ouder moet je dan erg sterk in je schoenen staan om jouw kind gerust te stellen en vervolgens toch weg te gaan. Maar oh man, wat is dit zwaar! Ik ging daarom opzoek naar een paar handige tips voor als je kind niet graag naar school gaat of zelfs heel erg moet huilen wanneer je jouw kind achter laat op school. Ik vond een paar hele handige tips en heb ze daarom onder elkaar gezet. Ik hoop dat ze zullen helpen, want ik je vertellen dat Nora momenteel weer met plezier naar school gaat! Yes!

Tip 1: Bedenk he hoe het was toen jezelf voor de eerste keer naar school ging. Dit was natuurlijk ook erg spannend. Elk nieuw begin is spannend. Een nieuwe school, een nieuwe baan, voor de eerste keer autorijden. Dit zijn allemaal natuurlijke spanningen en horen er ook een beetje bij. Het is aan jou als ouder om niet zo veel in de spanningen mee te gaan, anders wordt het alleen maar erger bij het kind. Je kind kijkt namelijk erg naar jouw emoties. Wees zo relaxt mogelijk en laat het op je afkomen.

Tip 2: Vraag jouw kind eens waarom het niet graag naar school gaat. Doe dit op een moment dat jullie lekker samen op de bank zitten en van een drankje en koekje genieten. Liever niet vlak voordat het gaat slapen of naar school gaat.

Tip 3: Vraag ook wat jouw kind nodig heeft om het gemakkelijker te maken om afscheid te nemen.

Tip 4: Maak het ‘s morgens zo fijn mogelijk. Neem voldoende tijd en zorg voor zo min mogelijk haast. Rustig de dag beginnen is belangrijk.

Tip 5: Zoals ik al zei kijkt een kind erg naar de houding en emoties van een ouder. Het is dan ook belangrijk dat je deze voorbeeldrol oppakt en het kind vertrouwen geeft dat hij of zij het gaat redden op school.

Tip 6: Heeft jouw kind een lievelingsknuffel. Doe hem dan in de rugtas. Dit geeft jouw kind het gevoel dat hij of zij niet helemaal alleen is en dat zijn of haar lievelingsknuffel ook gezellig mee naar school is.

Tip 7: Geef een klein cadeautje, zodat jouw kind het gevoel heeft dat je nog een beetje bij hem of haar in de buurt bent. Teken een klein hartje op het handje, hang iets leuks aan de rugtas of geef een persoonlijk moeder kind armbandje.

Tip 8: Voer regelmatig positieve gesprekken over school. Vraag wat hij of zij gedaan heeft, wat hij of zij heel leuk vond, of hij of zij nog lekker buiten heeft gespeeld. Ook wanneer je op visite bent kun je het er met andere mensen over hebben. Het liefst ook op een plek waar andere schoolgaande kinderen zijn, zodat ze verhalen kunnen delen.

Tip 9: Een kind dat niet graag naar school gaat en veel moet huilen wanneer het op school is, is natuurlijk verschrikkelijk. Als ouder kun je je hierdoor ook erg ongemakkelijk gaan voelen. Je voelt de tijdsdruk en wil dat je kind weer blij wordt. Het is dan verstandig om het verdriet en de angst te erkennen. Het is belangrijk dat jouw kind zich begrepen voelt. Is het nog steeds erg verdrietig, dan kun je natuurlijk ook even wachten totdat de juf of de onderwijsassistent het van je over gaat nemen.

Tip 10: Doe een rollenspel waarbij je thuis na gaat doen hoe je afscheid neemt als jouw kind naar school gaat en daarna weer terug komt om hem of haar op te halen. Dit is een leuke oefening in een fijne omgeving en waar je ook best wel wat humor in mag verwerken. Het speelser dit afscheid wordt, hoe gemakkelijk het op school gaat worden. Jouw kind moet vertrouwens krijgen dat je weer terug komt.

Tip 11: Dit vond ikzelf altijd een hele vervelende tip. Maar toch heb ik gemerkt dat het echt helpt. Probeer het afscheid kort te houden. Niet te kort, want afscheid nemen is wel erg fijn en belangrijk, maar maak er geen echt “ding” van. Wens jouw kind veel plezier, geef een kus / knuffel en zeg dat je nog even voor het raam gaat zwaaien. Doe iedere dag hetzelfde en je zal zien dat het een gewoonte wordt en dus gemakkelijker voor jouw kind. Wanneer je te lang blijft hangen en zelf moeilijk afscheid kan nemen, gaat een kind dit voelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *